Basisschool Paus Joannes (foto: Omroep Brabant)

DEN BOSCH – Bewoners van de Bossche wijk Kruiskamp vinden de berichten over een MS-13 bende overtrokken. Het gedrag wat bij de bende hoort wordt vooral toegepast door jongeren. Volgens buurtbewoners gaat het om een spel. Dat meldt Omroep Brabant.

Een groepje kinderen slaat een kind dertien seconden in elkaar of dwingen om iets te stelen. Dit is een voorwaarde om bij de groep te horen. “De kinderen passen deze methode toe als spel en noemen het MS-13”, staat in de brief. Veel ouders reageerden woensdag verbaasd op het nieuws. Ze zijn niet op de hoogte van de gewelddadige rituelen omdat de brief alleen naar ouders van leerlingen van groep 8 zou zijn gestuurd.

Een opa liet Omroep Brabant weten dat zijn kleinzoon twee keer achterna is gezeten door leeftijdsgenootjes, maar hij ziet het meer als ‘kwajongensgedrag’. De volgende dag zou het jongetje weer gewoon met de anderen hebben gespeeld.

Methode van groepsvorming
Op internet is te zien dat deze methode in Midden-Amerikaanse landen een zeer gewelddadige manier van groepsvorming is. ”Kortgeleden zijn incidenten van pestgedrag, afpersing en bedreigingen op school voorgekomen. Dit gedrag signaleren we ook op straat”, aldus de brief. “Een aantal kinderen zegt bang te zijn.”

Een gemeentewoordvoerder liet woensdag weten dat het gaat om ‘signaaltjes’ van verkeerd gedrag. Aangiften of meldingen van slachtoffers van geweld zijn bij de politie tot dusver niet bekend, aldus de gemeente.

Gevaarlijkste bende Amerika
De Mara Salvatrucha, vaak afgekort tot MS-13 of MS is een jeugdbende in Noord- en Midden-Amerika. Deze bende opereert met name in El Salvador, Honduras en Guatemala en in mindere mate in Nicaragua en Mexico. In 2005 werd de Mara Salvatrucha door de FBI aangemerkt als de gevaarlijkste bende in Noord-Amerika.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *