Toen ik een tijdje terug gevraagd werd om een column te schrijven voor de website van CreatiefZuid twijfelde ik even of ik het moest aannemen. In het kader van een project voor de creatieve industrie van de Kamer van Koophandel ben ik benaderd om een stukje te schrijven. Of ik mijn “visie over dit boeiende onderwerp even wilde opschrijven zodat we dat op de site kunnen plaatsen.”
Als student journalistiek is dat uiteraard een geweldig leuke opdracht om te doen. Maar het legt ook meteen een enorme druk op je. Aangezien ik ‘pas’ in het eerste jaar zit en dus nog geen begenadigd schrijver ben, moest ik even slikken. Mensen verwachten nou eenmaal dat je, omdat je die studie doet, een geweldig creatief brein bezit. Nou heb ik op zich niet zo’n moeite om een stukje tekst op papier te zetten maar een bepaalde mate van creativiteit overbrengen is zo makkelijk nog niet. Vasthoudend als ik ben, heb ik uiteraard besloten om de uitdaging vol goede moed en passie aan te gaan en er het beste van maken. Je bent tenslotte schrijver, journalist en volgens de omgeving vooral creatief..
Om ergens over te kunnen schrijven zul je uiteraard het een en ander moeten weten over het onderwerp. Niets is zo lastig als het doorgronden van het onderwerp creativiteit.
Een snelle rondvraag in mijn omgeving over wat het nou precies betekent, heeft verschillende antwoorden opgeleverd. De ene persoon heeft het over kunst, terwijl de ander juist vindt dat creativiteit te typeren valt als een persoonlijke kwaliteit die moeilijk aan te leren valt. Het is geweldig om te zien dat er een discussie ontstaat. We hebben het tenslotte over een hartstikke subjectief iets. Iedereen heeft gelijk maar niemand weet het precies.
De groep is het erover eens dat het in ieder geval te maken heeft met het feit dat je in staat bent om iets te creeëren wat een ander óf niet kan óf nooit op die manier heeft bekeken.
Dus komt de vraag naar boven: Wat is creativiteit?
Volgens de Van Dale is dat: scheppingsvermogen.
Die definitie roept bij mij meteen weer vragen op. Is het vermogen om te scheppen creativiteit of is het geschepte resultaat creativiteit?
Iedereen heeft het vermogen om te scheppen, dus iedereen zou creatief moeten zijn. Ga maar na: de meeste mensen kunnen wel met een kwast op een velletje papier kliederen. Maakt dat die personen meteen creatief? Ik weet het niet.
Misschien wel. Het is een interessante vraag omdat dan niet het resultaat telt, maar alleen het gegeven dat je er de tijd en moeite in stopt om iets te creeëren.
Hoe kan het dan zo zijn dat de ene persoon als creatief wordt bestempeld en de andere niet?
In mijn optiek is creativiteit dan ook een combinatie van enerzijds het vermogen om te scheppen, gecombineerd met talent en een flinke dosis oefening aan de andere kant. Hier ligt de basis denk ik. Wat iemand echt uniek maakt op creatief vlak: Je moet passie hebben om je vak uit te oefenen, een vraagstuk op te lossen of, in mijn geval, een column te schrijven.
Dat is volgens mij de kracht die van een goede kunstenaar, een geweldige kunstenaar maakt.
Om weer op het begin van mijn tekst terug te komen: Het is mij inderdaad gelukt om wat woorden op een stuk papier te zetten. Of het creatief is weet ik zo net nog niet. Wat ik wel weet is dat ik, als student en ver daarna, veel zal moeten oefenen om een geweldige schrijver te worden. Dat is niet erg want het is mijn passie en ben dus bereid om er veel voor te doen of misschien wel laten.
Daarmee wil ik zeggen dat als het in je zit, je het er met alle geweld uit moet laten komen. Laat de wereld er maar lekker van meegenieten!
Succes met (creatief) ondernemen!!
1 reactie