Edwin Wiek (foto: Facebook)

THA MAI RUAK – Dierenbeschermer Edwin Wiek uit Breda heeft woensdagochtend enige tijd in Tha Mai Ruak in Thailand vastgezeten. Hij twitterde later dat de Nederlandse regering zijn borgsom betaalde zodat hij weer kon worden vrijgelaten.

Eerder twitterde hij een foto vanuit de cel, met de opmerking: “mijn uitzicht de komende dagen.” Als oprichter van de Wildlife Friends Foundation Thailand (WFFT) stelde hij de illegale dierenhandel in primaten en olifanten aan de kaak in het Aziatische land. Hij haalde hiermee de woede van de Thaise overheid op de hals.

Reportages op YouTube
Met een serie van reportages op YouTube vraagt de dierenbeschermer aandacht voor de illegale handel in olifanten en apen. Ook de rol van een Thais overheidsdepartement, die de illegale praktijken proberen te verdoezelen, wordt in de reportages blootgelegd.

“Het is onbegrijpelijk hoe de Thaise autoriteiten omgaan met het werk van Edwin Wiek en zijn organisatie zeker als je bedenkt dat Thailand volgend jaar gastland is van CITES, een wereldwijd congres over de illegale dierenhandel”, aldus Karen Soeters, oprichter van PiepVandaag, een dierennieuwssite.

De getwitterde foto vanuit de cel

Babyolifanten
Edwin Wiek heeft sinds 2001 in Thailand een opvangcentrum voor apen, tijgers, olifanten en beren die uit handen van stropers en handelaren gered zijn. Volgens Wiek vangen illegale stropers maandenlang babyolifanten uit het wild omdat toeristische bezoekerscentra in Thailand niet genoeg olifanten hebben om toeristen te trekken.

Thailand is niet blij met de acties van de Bredanaar. Eerder dit jaar namen gewapende ambtenaren wilde dieren in beslag van Wiek.

(Geschreven voor Omroep Brabant.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *