TILBURG – Het dragen van merkkleding zorgt voor meer succes. Het gaat hierbij om kleding waarbij het logo goed en duidelijk zichtbaar is. Dat blijkt uit onderzoek van gedragswetenschappers Rob Nelissen en Marijn Meijers van de Universiteit van Tilburg (UvT). Over een periode van vijf jaar werd het onderzoek uitgevoerd.

Dragers van kleding met opvallende logo’s van onder andere Lacoste en Tommy Hilfiger werden rijker ingeschat. Ook kregen zij in fictieve sollicitatiegesprekken betere banen en hoger salaris aangeboden. Daarnaast werden deze personen hoger op de sociale ladder ingedeeld.

Verschillende tests werden uitgevoerd voor het onderzoek. Zo werden er bijvoorbeeld collectes gehouden voor de Hartstichting. Collectanten met een zichtbaar logo op de kleding haalden beduidend meer geld op dan collega’s zonder opvallende merkkleding. Ook werd er gevraagd om foto’s van mensen met en zonder merkkleding te bekijken. De personen met logo op de shirts kregen een hogere status toebedeeld dan degenen zonder.

De achterliggende gedachte is dat mensen met merkkleding waarschijnlijk meer geld te besteden hebben en evolutionair de besten zijn. Het is volgens Meijers te vergelijken met een pauw met de mooiste staart. “Deze vogel trekt ook de meeste aandacht en wordt als beste beschouwd. Dit onderzoek biedt dan ook veel mogelijkheden voor evolutiewetenschappers.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *