Yasin Torunoglu (foto Twitter: yasin_nl)

EINDHOVEN – PvdA-raadslid van Eindhoven, Yasin Torunoglu, pleit voor een discriminatiemeldpunt op het Stratumseind. Dat is het uitgaansgebied van Eindhoven. Het raadslid stuurde een twitterbericht met zijn plannen.

Dat deed hij omdat zijn broer en neef met twee vrienden zaterdagavond werden geweigerd in een café in de uitgaansstraat. Volgens het raadslid zijn ze om een ‘kulreden’ de toegang geweigerd. “Volgens de zaak was een groep van vier man te groot om binnen te komen. Ik denk dat ze niet binnen mochten omdat het vier Turken zijn”, aldus Torunoglu. “Er komen zo vaak groepjes van vier binnen, maar dat zijn dan wel autochtonen.”

‘Ik ben er klaar mee’
Het raadslid zegt dat zijn doel is om mensen wakker te schudden. “Ik ben er klaar mee. Ik denk dat het tijd is voor een discriminatiemeldpunt op het Stratum”, zegt hij tegen Omroep Brabant. “Ik wil inzichtelijk krijgen hoe groot het discriminatieprobleem is. En dat meldpunt wil ik dan zelf beheren, zodat ik een goed beeld krijg van hoe het er voor staat.”

De gemeente Eindhoven had een project waarbij mystery guests werden ingezet in het uitgaansgebied. Zo zou een beeld moeten ontstaan over de grootte van het probleem. “Ik wil eerst  weten of dat nog van kracht is en wat de resultaten zijn”, vervolgt Torunoglu. “Op basis van die resultaten wil ik bekijken of het haalbaar is om zo’n meldpunt in te richten.”

‘E-mail is zo getypt’
Torunoglu denkt dat een meldpunt van toegevoegde waarde kan zijn. “Nu laten de meeste slachtoffers het vaak voor wat het is en ondernemen ze geen actie als ze met discriminatie te maken krijgen. Het blijkt nog een te grote stap te zijn om aangifte te doen bij de politie. Een e-mail naar een meldpunt is echter zo getypt.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *