BRUSSEL – In de Belgische hoofdstad vindt dit weekend de grootste hondenshow van onze zuiderburen plaats. De 114e editie van de Brussels Dog Show heeft als thema ‘Honden Helpen Gehandicapten’. Het evenement wordt georganiseerd door de Koninklijke Maatschappij Sint-Hubertus. Ruim 290 verschillende rassen worden vertegenwoordigd. Met een recordinschrijving van 3988 honden is er volgens voorzitter Fred Denayer nu al sprake van een succes.

Foto: Theo Dersjant

Het is vier uur in hallen zeven, elf en twaalf van de Expo Brussel. Het hoogtepunt van de Brussels Dog Show gaat zo van start. Alle winnaars van het eigen ras mogen tegen elkaar strijden in de erering.

Dirk Spruyt, een zichtbaar zenuwachtige veertiger, zal zo de erering betreden. Zijn Petit Brabançonne ofwel Kleine Brabander is Belgisch kampioen en mag zijn titel verdedigen tegen andere rassen. Hij draagt de exotische naam Havana of Baluchistan. Zijn baasje lacht vol trots en legt uit dat de achternaam zijn stamboom weergeeft en de voornaam met een ‘H’ moet beginnen omdat de kleine rakker in 2008 is geboren.

Iedereen heeft hier heel de dag op zitten wachten. Wachten lijkt het woord van de dag. Overal kijken mensen verveeld voor zich uit. De een laat zijn hoofd op zijn hand rusten, de ander kan zijn ogen net openhouden terwijl hij wegzakt in zijn klapstoeltje. Voor een dame lijkt het allemaal veel te lang te duren en zij besluit dicht tegen haar warme hond in zijn bench aan te kruipen om vervolgens in een diepe slaap te vallen.

Aan het hoofdpodium is de meeste aandacht besteed qua aankleding. Er ligt een rode loper en de kerstlampjes fonkelen in de prachtig versierde bomen. Alle bekers staan zo opgesteld dat het publiek er een goed zicht op heeft. Het ‘gewone’ publiek zit trapsgewijs aan de rand van de ring terwijl er voor de ‘vips’ tafeltjes zijn gereserveerd. Het is een groot contrast met de andere twee hallen. De enige aankleding daar is een aantal afgedankte, scheve kerstbomen die zielig staan te wachten tot er een hond aan komt snuffelen. Meer dan snuffelen zal het niet worden want er zijn speciale hondentoiletten ingericht.

Over de organisatie zijn de meeste deelnemers tevreden. “Er wordt goed voor je gezorgd, beter dan in Nederland waar er niet eens een broodje kaas vanaf kan”, zegt Annelies Bakker (46) uit Den Haag. Ze is eigenaar van een Shih-Tzu, Woody. Zij en haar buurvrouw, met twee Shih-Tzu’s, proberen het geblaf en gekef in de ruimte te overschreeuwen. Ze laten duidelijk merken niet blij te zijn met de groeiende commercialiteit van het evenement. Om mee te mogen doen moet je 55 euro per hond betalen.

Op een van de grootste hondenshows van Europa lopen ook Brabanders rond. Michael Cornelius, een Amerikaan die in Eindhoven woont, is hier met zijn vrouw. Hij heeft het meeste weg van een afvallige Hells Angel met zijn vale Harley Davidsonjasje en gerafelde spijkerbroek. Zijn haar heeft vandaag geen kam gezien en zijn trui zit vol vlekken. Met zijn zware accent vertelt hij vol liefde en passie over zijn Chinese naakthonden. Een van zijn lievelingen, niet hoger dan een centimeter of 40, met alleen een plukje haar bovenop de kop, lebbert Michaels gezicht af. De stoere veertiger blijkt een klein hartje te hebben. “Voor mij is het slechts een hobby, maar voor mijn vrouw is dit echt een obsessie”. Zijn brede glimlach verraadt een paar rotte tanden. Het lijkt erop dat deze man elk dubbeltje moet omdraaien en die het liefste besteedt aan zijn 24 naakthonden die bij hem in zijn rijtjeshuis in de lichtstad van Nederland leven.

Het is half zes. Dirk Spruyt loopt richting de uitgang. Zijn Kleine Brabander heeft geen eerste plaats weten te behalen in de erering. “Ach, je kunt ze niet allemaal winnen. Ik ben toch blij met een tweede plaats”. Zijn beteuterde gezicht laat de waarheid zien. In rap tempo verlaat hij het gebouw. Winst en verlies liggen dicht tegen elkaar aan op de eerste dag van de Brussels Dog Show.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *