Roelof de Haas is er kapot van

HEESWIJK-DINTHER – Tekenen is zijn lust en zijn leven. Het is alles voor de licht autistische Roelof de Haas (19) uit Heeswijk-Dinther. De jonge kunstenaar liet maandag tientallen tekeningen in zijn rugzak in de bus tussen Veghel en Eindhoven liggen. Hij was ermee op weg naar het Sint Lucas in Eindhoven.

Roelof was altijd gewend om met de taxi naar school te gaan. Pas sinds kort reist de jongen helemaal zelfstandig. Hij moet drie bussen nemen om op zijn bestemming te komen.  “Een hele onderneming voor zo’n jongen”, zo zegt vader Ron de Haas tegen Omroep Brabant. Op het centraal station in Eindhoven moest Roelof in alle haast overstappen op een andere bus en vergat zijn rugzak mee te nemen. Toen hij in de andere bus zat, realiseerde hij zich pas wat er was gebeurd.

Een scan van een vermiste tekening

Depressief
Volgens vader Ron is zijn zoon er kapot van. “Hij is helemaal depressief. Ik merk dat hij helemaal uit zijn doen is. Het is normaal gesproken een goedlachse jongen. Voor Roelof is tekenen zijn wereld. Hij doet niets liever. De jongen kon zich urenlang afsluiten van de buitenwereld om alleen maar bezig te zijn met zijn creatieve uitspattingen.”

Roelof zit op het Sint Lucas juist omdat hij zo goed kan tekenen. Hij leert om ontwerpen te maken voor computerspelletjes. “Al zijn mooiste creaties zaten in die tas”, laat Ron weten. Het gaat om een zwarte rugzak van het merk Eastpack. Naast de tekeningen zat er een kabel voor zijn laptop en een fietsslot in. “Maar dat is totaal onbelangrijk voor hem. Hij wil alleen zijn tekeningen terug, het is zijn levenswerk”, zegt een ontroerde vader.

Een schets van de jonge tekenaar

Rugzak meegenomen
De ouders van Roelof hebben al contact opgenomen met vervoersbedrijf Arriva maar daar weten ze van niets. Ze vermoeden dat de tas door iemand is meegenomen. De schetsen zijn allemaal gedateerd en ondertekend. Volgens vader Ron zou een ander er helemaal niets aan hebben.

“Ik hoop niet dat iemand dacht een mooie Eastpack-tas te hebben gevonden en de inhoud op straat heeft gegooid. Het zou echt zo zonde zijn als de tekeningen verregenen”.

Beloning
Ron zegt nog vertrouwen te hebben in de goedheid van de mens. Maar als extraatje heeft hij een belonging van 50 euro over voor de vinder. “En hij mag zelfs de tas en de rest van de inhoud houden. Als wij de tekeningen maar terug krijgen”, sluit hij af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *