EINDHOVEN – Lokale politici komen de afgelopen tijd steeds vaker in opspraak. Een enkeling neem het niet zo nauw met de regels. In het Limburgse Roermond speelde VVD politicus Jos van Rey informatie door van de sollicitatiecommissie. Hoe zit het met Brabantse bestuurders? Een overzicht.
Van valsheid in geschrifte tot omstreden grondaankopen. Sommige Brabantse politici lappen hier en daar wel eens een regel aan de laars. De ene persoon doet het om er zelf beter van te worden, de andere omdat hij vermeende fouten van een gemeente wilde goedmaken.
Wethouder Louis van der Kallen – Bergen op Zoom
Louis van der Kallen lekte vier jaar geleden geheime informatie over het nieuwbouwproject Bergse Haven. Hij stelde vragen aan het college over het mislukte project dat de gemeente Bergen op Zoom miljoenen heeft gekost. De gemeente deed aangifte tegen Van der Kallen omdat hij in de vragen vertrouwelijke informatie over het risico van de grondexploitatie had vermeld.
Ook had hij de informatie op zijn eigen website gezet. Hij werd veroordeeld en moest een boete van vijfhonderd euro betalen.
Wethouder Harrie Verkampen – Gemert-Bakel
Harrie Verkampen zou met een collega in november 2009 namens de gemeente Gemert-Bakel een brief hebben opgesteld waarin staat dat de gemeente een bouwvergunning heeft voor een bedrijf. Het bedrijf had die brief nodig om een subsidie van 1,2 miljoen euro te kunnen krijgen. Op het moment dat hij die brief schreef was die bouwvergunning officieel nog niet verleend. Verkampen rekende er op dat hij na de gemeenteraadsverkiezingen in het nieuwe college van B en W zou komen en alsnog die vergunning zou kunnen verlenen. Er kwam een nieuw college dat de vergunning weigerde.
In een onderzoek dat het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) in opdracht van de gemeente Gemert-Bakel heeft uitgevoerd, kwam aan het licht dat Verkampen mondeling allerlei toezeggingen zou hebben gedaan.
Harrie Verkampen zelf zegt aan de ene kant blij te zijn dat het OM de knoop heeft doorgehakt. “In 99 procent van de gevallen van mensen die valsheid in geschrifte plegen, worden ze er zelf beter van. Dat is hier niet het geval”. Volgens het OM is er valsheid in geschrifte gepleegd. Justitie heeft besloten om Verkampen te vervolgen. De eerste zitting is geweest. Er worden getuigen gehoord. De zaak gaat op een later tijdstip verder.
Burgemeester Ad van Poppel – Bergeijk
De CDA-burgemeester struikelde in de jaren ’90 over een omstreden grondaankoop in Bergeijk. Hij had een stuk grond onder de marktprijs verkregen van een projectontwikkelaar met wie hij als burgemeester onderhandelde over een nieuwbouwproject. Die ‘schijn van belangenverstrengeling’ kostte hem de kop. Van Poppel werd in 1995 oneervol ontslagen als burgemeester en veroordeeld.
Maar op geluidsbanden die in 2004 openbaar zijn gemaakt, blijkt dat de rechercheurs elkaar tegenspreken en het schriftelijk verslag is vernietigd. Volgens Van Poppel stonden daar ontlastende verklaringen op.
Wethouder Piet Geldens – Valkenswaard
Piet Geldens zou zich schuldig hebben gemaakt aan het aannemen van steekpenningen. Er zou ook sprake zijn van vriendjespolitiek, intimidatie van ambtenaren en een college dat het niet zo nauw neemt met de wet. Piet Geldens stapte uit de politiek.
In 2005 ontstond het gerucht dat hij vier jaar na de affaire terug zou keren in de Valkenswaardse politiek. Zijn partij, Valkenswaardse Belangen, heeft toen met Geldens afgesproken om dat niet te doen.
Twee soorten bestuurders
Volgens Julien van Ostaaijen van de Tilburgse school voor Politiek en Bestuur zijn er twee soorten bestuurders die de fout in gaan. De bestuurder die in een grijs gebied opereert en niet altijd doorheeft waar de grenzen liggen en de bestuurder die moedwillig de regels aan zijn laars lapt om er zelf rijker van te worden.
Dit artikel is geschreven voor Omroep Brabant.