Het project moet voor kerstmis af zijn

ROTTERDAM – ProRail is sinds 2006 bezig met de verbouwing van het centraal station in Rotterdam. Langzaam maar zeker begint het treinstation vorm te krijgen. In mei 2013 moet het af zijn. Een van de onderdelen van de verbouwing is het betegelen van de vloeren. In amper zes weken tijd is viereneenhalfduizend vierkante meter natuursteen in de passage gelegd. Tegelzettersbedrijf Zeebregts BV spreekt van een topprestatie.

“Trots”, zegt de 29-jarige Sander Zeebregts over het project op het centraal station in Rotterdam. “Dat is vooral wat ik voel na onze prestatie. Alleen het idee al dat meer dan honderdvijftigduizend mensen per dag door het station lopen op onze tegels maakt mij enorm trots.” Een glimlach van oor tot oor verschijnt op het gezicht van de bedrijfsleider van het Tilburgse familiebedrijf. “Dat hebben wij toch maar even geflikt.”

Sander Zeebregts overlegt met een tegelzetter

De passage van het station is in recordtempo van natuurstenen tegels voorzien. “Een absolute topprestatie”, blikt de 28-jarige Niels Mutsaers terug. Naast de doorloop wordt ook de aankomsthal onder handen genomen. In totaal gaat het om ruim negenduizend vierkante meter tegelwerk. Voor de kerst moet het enorme project af zijn. “Op het hoogtepunt waren ongeveer 25 tegelzetters tegelijkertijd aan het werk. Ondertussen reden de heftrucks af en aan met de natuurstenen tegels. Die bedrijvigheid is echt uniek.”

Aannemer Mobilis vertrouwde het project aan Zeebregts toe. Die benaderde vervolgens Mutsaers voor deze opdracht. Zeebregts en Mutsaers werken al geruime tijd samen. Zeebregts is gespecialiseerd in keramisch tegelwerk. Mutsaers is een bedrijf met veel kennis van natuursteen. “Voor opdrachtgevers is deze combinatie zeer interessant en bovendien uniek in de markt”, aldus Zeebregts. “Daarnaast kan een project van deze omvang en in zo’n kort tijdsbestek alleen op basis van goed vertrouwen uitgevoerd worden”, gaat hij verder.

Natuursteen uit China

Dat vertrouwen komt niet zomaar uit de lucht vallen. Zeebregts was al langer bezig op het Rotterdamse station. “Wij hebben onder andere de toiletgroepen van wand- en vloertegels voorzien.” Dat bleek nog een uitdagende klus te zijn. Het was een kale ruimte waar nog geen wanden in stonden. Daar moest eerst de vloer gelegd worden. Naderhand werden de wanden pas geplaatst en toen was het nog zaak om de voegen van de wandtegels strokend met de reeds gelegde vloertegels te plaatsen. Dit alles is door de werkvoorbereiding van Zeebregts op tekening uitgewerkt. In de praktijk is het precies zo uitgevoerd als op tekening bedacht. “Een hele prestatie”, aldus Zeebregts.

“Mobilis wist dus wat ze aan ons hadden. Omdat we al bij de toiletgroepen betrokken waren, konden we onze diensten voor het leggen van natuursteen in de passage bespreekbaar maken”, zegt Zeebregts. “Daardoor konden we snel schakelen en kon het  project meteen van start gaan.”

Ook voor Rens Olij (40) van Mobilis lijkt vertrouwen het sleutelwoord te zijn. “We hebben een erg korte voorbereiding gehad en daar bovenop een bijzonder snelle afwerking. Daar zit een enorm risico aan. Dingen kunnen makkelijk fout gaan als je snel moet werken en dat maakt het spannend”, vertelt hij met een serieuze frons boven zijn ogen. “Je moet het toch maar waarmaken. Zonder die solide basis van vertrouwen was het waarschijnlijk niet zo soepel verlopen”, gaat hij zichtbaar opgewekt verder. Zeebregts knikt instemmend. ”Kijk, wij houden niet van smoesjes. Geen ge-ja-maar. Met beide handen dat project aanpakken en ervoor gaan”, zegt hij in duidelijke taal.  Hij denkt dat ook de leeftijd van de drie meespeelt. “Wij zijn opgegroeid in een maatschappij waarin alles snel moet gebeuren. Niet alleen snelheid is van belang, ook het leveren van kwaliteit. Omdat wij jong zijn kunnen wij anticiperen op veranderingen en we kunnen meedenken. Ik denk dat daar onze kracht ligt.”

Strak gelegde tegels

Uiteraard heeft de opdracht ook voor de nodige stressmomenten gezorgd. “Een project zonder hobbels of obstakels komt nagenoeg niet voor”, vertelt Zeebregts. “Ook wij zijn tegen een aantal zaken aangelopen. Zo wisten we bijvoorbeeld niet dat we met hoogteverschillen te maken zouden krijgen.” Aan het einde van de passage, tegen de aankomsthal, loopt de vloer op enkele punten in een driehoek tabs omhoog. “Dat was wel even een aanpassing, maar het eindresultaat mag er absoluut wezen. Zelfs de dilatatievoegen zijn mooi uitgekomen.” Ook het feit dat er nog geen blindegeleidestroken liggen, kan een obstakel genoemd worden. “We zijn hierin wel afhankelijk van wat de klant (ProRail, red.) uiteindelijk wil. Als die een keuze heeft gemaakt, kunnen wij alsnog voor die afwerking zorgen”, zegt Zeebregts vol zelfvertrouwen.

Deze tekst en foto’s zijn gemaakt voor Tegelzettersbedrijf Zeebregts BV

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *