Peter R. de Vries (foto: ANP)

AMSTERDAM/KAATSHEUVEL – Een betrokkene van de dubbele moord in 2003 waarbij Leon Rombouts en zijn vriendin Manita Koenen om het leven kwamen doet een boekje open tijdens een verborgen camerazaak van misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Dat was zondagavond te zien in zijn programma op SBS6.

‘Belangwekkende informatie’ die De Vries in het najaar van 2010 aan justitie in Breda leverde over de dubbele moord in Kaatsheuvel, heeft niet geleid tot een bewijsbare zaak.

De vorig jaar vermoorde sportschoolhouder Mondher Bennour uit Almere sprak in 2010 met de politie over de dubbele moord. Bennour vertelde de politie over zijn vermoedens over betrokkenheid van drie mannen bij de moord. Een bezoeker van de sportschool, ene Nadir, verklaarde tijdens de opnamen over zijn betrokkenheid bij de voorbereidingen op de moorden in Kaatsheuvel.

Verzoek om te bedreigen
De betrokkenheid van Nadir begint met het verzoek van de verdachten van de moorden om te helpen met bedreigingen aan het adres van de slachtoffers. Nadir geeft aan dat hij geen geld had en dat hij daarom op het verzoek inging. Later bleek al snel dat het om meer dan bedreigingen ging.

“Ik werd gevraagd om een huis te observeren. De tuin en de achterkant in de gaten houden”, aldus Nadir. “Daar ben ik ruim een maand mee bezig geweest. Later werd mij gevraagd om de slachtoffers in de benen te schieten. Er werd ook gesproken over moord maar daar had ik helemaal geen zin in. Ze boden mij 35.000 euro. Maar zelfs voor een miljoen zou ik het nog niet doen. We hebben het over mensen en niet over dieren”, zegt een geschokte Nadir.

Een maand later werd een van de verdachten, genaamd Marcello, opgepakt.

Niet uit duim gezogen
Er is volgens het programma een kleine kans dat Nadir het verhaal uit zijn duim zuigt. Hij kent de zaak tot in detail. Hij moet op zijn minst bij de voorbereidingen betrokken zijn geweest en hij kent de verdachten, Marcello en Mohammed K. Die laatste is spoorloos verdwenen. Hij zit mogelijk in Egypte.

Nadir heeft ook de gewelddagde ex Johan M., de mogelijke opdrachtgever, ontmoet. Hij kan mogelijk optreden als kroongetuige. De vraag is of justitie hem zal horen in de zaak.

Reactie justitie
In een persoonlijk gesprek met de broer van Leon Rombouts slachtoffer hebben recherche en justitie uitleg gegeven over de stappen en de werkzaamheden die politie en justitie hebben verricht en nog gaan verrichten. Verder wil justitie inhoudelijk niets over het lopende onderzoek kwijt.

(Geschreven voor Omroep Brabant.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *