ERP – FNV Bondgenoten stapt naar de rechter omdat zij vindt dat transportbedrijf Van den Bosch uit Erp zich niet aan gemaakte cao-afspraken houdt. “Het bedrijf belazert de kluit”, zo zegt een woordvoerder tegen Omroep Brabant. FNV Bondgenoten wil dat de overheidsinspecties de controles aanscherpen.
In de uitzending van documentaireprogramma Zembla van vrijdagavond worden de vermeende misstanden van het transportbedrijf aan de kaak gesteld. Van den Bosch uit Erp betaalt Hongaarse medewerkers minder uit dan de Nederlandse collega’s. Het lijkt erop dat de Hongaarse medewerkers betaald worden via een Hongaars bedrijf van Van den Bosch. Uit de uitzending van Zembla zou blijken dat het bedrijf daar helemaal niet is gevestigd.
Doorverwijzing naar hoofdvestiging
Uit de uitzending blijkt verder dat er een Hongaarse dame aan de receptie in Erp zit die de vragen met betrekking tot het Hongaarse bedrijf afhandelt. Een telefoontje naar de Hongaarse vestiging komt uit bij een afdeling van accountantskantoor Price Waterhouse Coopers in dat land. Zij verwijzen door naar de hoofdvestiging in Erp.
Zembla zegt dat volgens Europese regels Oost-Europese werknemers minder betaald kunnen krijgen dan Nederlandse werknemers, maar dan moet wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan. De chauffeurs moeten op de loonlijst staan bij een bedrijf uit het land van herkomst. Maar dat bedrijf moet daar dan wel fysiek gevestigd zijn. Het documentaireprogramma zegt verder dat daar een planafdeling en salarisadministratie moet zijn. Anders moet er betaald worden volgens de Nederlandse wetgeving en cao.
‘Wel degelijk gevestigd in Hongarije’
Eigenaar Peter van den Bosch tegen Omroep Brabant: “Wij hebben wel degelijk een bedrijf dat gevestigd is in Hongarije, dat zit er al 25 jaar. En de salarisadministratie wordt via ons accountantskantoor in Hongarije gedaan. Bovendien is het helemaal niet raar dat sommige werkzaamheden gecentraliseerd worden op het hoofdkantoor.”
Vorig jaar al voerde FNV Bondgenoten actie tegen de werkwijze van Van den Bosch. Naar aanleiding van die acties zaten beide partijen afgelopen juni om de tafel om de cao te ondertekenen zodat dit soort constructies tot het verleden zouden behoren.
‘Trucjes bedenken’
Maar volgens FNV Bondgenoten is dat niet het geval. “Het is schandelijk dat zo’n grote speler in de Nederlandse transportsector zo met het personeel omgaat. We willen gewoon dat Van den Bosch zich aan de gemaakte afspraken houdt en niet allerlei trucjes bedenkt om chauffeurs zo goedkoop mogelijk te laten rijden.”
Van den Bosch betreurt de gang van zaken: “Wij zijn al drie maal gecontroleerd op onze vermeende fouten en al drie keer zijn wij voor honderd procent goedgekeurd. Wij voldoen dus aan alle eisen die aan ons worden gesteld.”
‘Niet in pers uitvechten’
“Als er een discussie is over de regelgeving dan moet dat via Brussel worden aangepakt en niet in de pers. FNV neemt ons bedrijf als voorbeeld om de regelgeving aan te pakken. Dat is niet correct. Als Brussel of de brancheorganisaties de regels aanpassen dan zullen wij daar altijd in meegaan”, zegt Peter van den Bosch.
“Ik kan toch niet zo’n grote organisatie runnen, zonder aan de regels te voldoen? De belangen zijn daarbij veel te groot”, sluit hij af.