CHAAM – Het CDA ziet educatief centrum De Leeuwerik in Galder-Strijbeek graag verhuizen naar een nieuw te bouwen pand. De partij gaf dat afgelopen dinsdag aan in de raadsvergadering van Alphen-Chaam. Het pand waar het centrum nu is gevestigd, is veertig jaar oud en kampt met hoge energiekosten.

Volgens raadslid J. Vergouwen (CDA) zijn de gebruikers van het centrum tevreden met het huidige gebouw maar dat brengt hem niet op andere gedachten. Het is nu niet mogelijk om veel verschillende activiteiten in het pand te laten plaatsvinden. Er kan meer aandacht besteed worden aan een horecagedeelte en buitenschoolse opvang. Het raadslid zegt daarom dat nieuwbouw op lange termijn een betere oplossing zou zijn dan verbouwen, gezien de onkosten die er nu gemaakt worden. Het publieke gebouw is volgens hem nu te duur, met name vanwege hoge energiekosten.

Er is berekend dat een nieuw pand 673.000 euro kost om te bouwen. De renovatie van het oude pand komt uit op 660.000 euro. Raadslid W. van den Brandt (GSU) zegt dat in de begroting nergens de sloopkosten van het oude gebouw terug te vinden zijn. Volgens hem zijn ook de kosten voor een vervangende ruimte tijdens de bouwwerkzaamheden niet terug te zien. “Ik vind dat het college hierbij is uitgegaan van een te groot aantal rooskleurige verwachtingen. Ik ben niet negatief over nieuwbouw maar mijn bijdrage is bedoeld om iedereen scherp te houden.”

Wethouder ruimtelijke ordening T. Braspenning geeft aan dat het tot nu toe gaat om informatie verstrekken over de verschillende mogelijkheden. De raad hoeft nu nog niet te beslissen want er is nog niet voldoende duidelijkheid of het binnen het bestaande budget te realiseren valt. De komende maanden moet duidelijk worden welke weg wordt ingeslagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *