“Innoveren niet alleen voor Willie Wortel”
TILBURG – Het innovatieloket, een pilot van de Kamer van Koophandel Brabant, is succesvol gebleken. Het loket bestaat twee jaar en steeds meer startende ondernemers weten deze adviesdienst te vinden. Het is een succes omdat er nog niet eerder een dergelijk project is opgezet speciaal voor de doelgroep van innovatieve ondernemers. Omdat het aantal octrooiaanvragen in Brabant stijgt, zag de Kamer van Koophandel een kans en een behoefte. Erik Hertogs is adviseur van het loket. Hij zag deze pilot uitgroeien tot een succesformule.
“Ik ben blij dat het een succesvolle vorm van dienstverlening is gebleken. De pilot waar we mee zijn gestart, loopt dit jaar ten einde maar gezien de successen die we als Kamer van Koophandel geboekt hebben, zal dit project voorlopig nog door blijven gaan. Het is prettig om te merken dat ondernemers die met innovatieve ideeën zitten de weg naar ons weten te vinden.”
In het eerste jaar van de pilot werden honderd gesprekken gevoerd. Dat aantal is in een jaar tijd meer dan verdubbeld naar tweehonderdvijftig. Door deze aantallen heeft het project voldoende draagkracht gekregen om te worden doorgezet als vaste adviesdienst binnen de Kamer van Koophandel Brabant
Innovativiteit is een belangrijk iets in het Brabantse ondernemerslandschap. Brabant staat bovenaan in Nederland als het gaat om octrooiaanvragen, daar plukken wij nu de vruchten van. Je kunt echt merken dat we voorop lopen in Nederland. Ik zie veel nieuwe ideeën voorbijkomen tijdens mijn gesprekken.”
Een bijzonder idee wat Hertogs voorbij heeft zien komen is de caviahangmat. Met deze hangmat is het voor cavia-eigenaren makkelijk om het dier te verzorgen. Het knippen van de nagels kan op een handige manier uitgevoerd worden waardoor stress voor het knaagdier minimaal wordt.
“Mensen doen er vaak een beetje lacherig om, maar het gaat er in dit geval om dat er voor een klein probleem een erg praktische oplossing is bedacht. Voor veel mensen is innovativiteit echter een vaag begrip. Ik zeg altijd dat het niet alleen om de ‘Willie Wortel’ gaat met een uitvinding. Een ondernemer die personeel moet aannemen, zal op een andere manier moeten gaan werken en is in die zin dus ook vernieuwend en innovatief bezig.”
De vele octrooiaanvragen en innovatieve gedachten komen voornamelijk uit Eindhoven en het buitengebied daarvan. Philips is een belangrijke factor hierin. Deze organisatie is continu bezig om nieuwe producten te bedenken, voornamelijk in de gezondheidsindustrie. Maar zelfs zonder dit bekende Brabantse bedrijf zijn de aanvragen in dit deel van Nederland nog steeds het grootst. De Kamer van Koophandel Brabant fungeert als een schakelfunctie in het geheel. Er wordt vooral doorverwezen naar andere kennispartners zoals Syntens, het Octrooicentrum, Brainport Development, het United Brains Subsidie spreekuur of het juridisch loket van de Universiteit van Tilburg.
“Het is mooi om te zien dat Brabanders zo ondernemend zijn. We zijn een dynamische provincie met veel verfrissende en nieuwe ideeën. Ik merk dat veel ondernemers die bij mij komen echt enthousiast zijn om hun nieuwe product of dienst op de markt te brengen of uit te werken. Het is aan mij om deze mensen een spiegel voor te houden zodat zij kunnen zien of ze op de goede weg zijn en of het zin heeft om verder gaan met uitwerken. Ieder gesprek is voor mij dan ook weer een nieuwe uitdaging. Je weet niet wat je kunt verwachten en je hebt nooit twee dezelfde gesprekken. Op die manier is het voor mij leuk om te doen. Daarnaast is het prettig voor de ondernemer om de juiste handvatten aangereikt te krijgen zodat hij verder kan. De meeste mensen die ik spreek zitten toch vast in hun eigen idee en weten niet goed waar ze aan moeten kloppen of hoe ze verder moeten.
Ondanks de financiële crisis, waar ook veel Brabanders last van hebben, stijgt het aantal gesprekken wat ik voer. Ik durf zelfs te zeggen dat de stijging in relatie staat tot de crisis. Ondernemers worden als het ware gedwongen om op een frisse manier naar hun bedrijf te kijken. De wereld gaat vooruit en deze mensen willen onder geen beding achterblijven. Hier kunnen nieuwe ideeën uit ontstaan. Vaak gaat het dan om beleidsmatige aanpassingen. Tegenwoordig hebben bedrijven het vaak over inzet van sociale media en het zogenaamde web2.0. Het is belangrijk voor ondernemingen om te bedenken hoe je hiermee om moet gaan. Een nieuw beleid bedenken ten aanzien van dit fenomeen is naar mijn mening al innoveren.”