Ook in Brabant komt wel eens een politicus in opspraak

TILBURG – Lokale politici lappen hier en daar wel eens een regel aan de laars. De Roermondse VVD-politicus Jos van Rey kwam in opspraak omdat hij informatie van de sollicitatiecommissie doorspeelde. Julien van Ostaaijen van de Tilburgse school voor Politiek en Bestuur (onderdeel TU) zegt dat er twee soorten bestuurders zijn die de regels misbruiken.

De eerste is volgens Van Ostaaijen de bestuurder die niet per se doelbewust de regels misbruikt. “Vaak werkt deze persoon vanuit de beste intenties voor de gemeente. Het misbruik is dan een bijgevolg van het werken in een functie om iets gedaan te krijgen voor een gemeente.”

‘Ons kent ons’
Hij benadrukt dat het voor bestuurders wel eens moeilijk kan zijn om te bepalen waar de betrokkenheid bij de maatschappij ophoudt. “Zeker lokale politici werken in een grijs gebied van ons kent ons’.” Hij wil het daarmee niet goedpraten. “Je moet gewoon beter weten als bestuurder, je kunt niet zomaar de regels aan je laars lappen.”

Van Ostaaijen denkt dat in veel gevallen het misbruik kan ontstaan omdat bestuurders te weinig tegengas krijgen van collega’s, media en andere instaties die kritiek kunnen leveren. “Soms omringen mensen zich in de loop der jaren met ja-knikkers. Maar”, zegt hij. “Het blijft altijd de verantwoordelijkheid van de persoon in kwestie.”

Persoonlijk gewin
De tweede soort bestuurder die de fout in gaat, is de bestuurder die puur en alleen voor het persoonlijk gewin gaat. Van Ostaaijen: “Dat is de bestuurder die denkt: ‘hoe kan ik mijn functie misbruiken om er rijk of beter van te worden?’ Dat is natuurlijk veel kwalijker dan de eerste categorie.”

In beide gevallen zegt hij: “Het gaat altijd om publieke belangen en vaak ook om publiek geld. Daar moet een passende straf op staan.”

Dit artikel is geschreven voor Omroep Brabant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *