Foto: Google

‘Schoenmaker, blijf bij je leest’, hoor je wel eens voorbij komen.

Het is belangrijk dat je gelooft in jezelf en je product of dienst. Geloof er in en sta er voor 110% achter. Ook als anderen het er niet mee eens zijn of jouw werken bekritiseren. Overigens klopt de kop niet helemaal, want als je juist wílt veranderen dan moet je dat ook doen. Mijn boodschap is dat je doet wat voor jou het beste is en dat je je niet laat afleiden door je omgeving.

Met name in de beginfase is het van belang dat je jezelf niet laat ondersneeuwen door negativiteit of onbegrip. Jij moet je plekje op de markt nog verdienen en dat zal niet over een nacht ijs gaan. Het publiek moet aan je wennen en concurrenten zijn misschien argwanend. En in tijden van economische malaise en andere omgevingsfactoren waar rekening mee gehouden dient te worden, wordt het je misschien alleen nog maar moeilijker gemaakt. Maar je maakt wél dat geweldige creatieve product. Je bent er als het goed is van overtuigd dat de wereld zit te wachten op jouw schilderijen of taartenbakworkshops of breiwerken of zangkunsten of acteertalenten. Enfin, je snapt mijn bedoeling.

Zelf zit ik in de situatie dat ik beginnend journalist ben. Mijn studie is nog niet afgerond en ik moet mijn carrièrepad nog uitstippelen. In grote lijnen weet ik waar ik heen wil en ik weet waar mijn krachten en zwakheden liggen. Om alvast in de juiste richting te gaan, schrijf ik columns. Ik ventileer hierin niet alleen mijn mening, maar geef ook een kritische of soms grappige blik op mijn wereld. Soms vragen bedrijven of personen of zij een stuk mogen publiceren op mijn site. Mijn antwoord is altijd nee. Ik wil niet later beschuldigd kunnen worden van belangenverstrengeling. Het is soms moeilijk om voet bij stuk te houden. Zeker ook als je geconfronteerd wordt met reacties van lezers. Maar elk proces is een leerproces. Dit dus ook. Het geeft mij in ieder geval de mogelijkheid om er een column voor Creatief Zuid over te schrijven.

Niet iedereen is het eens met mijn colums of andere stukken. In plaats van ze te veranderen of naar de mond van de lezers te schrijven, denk ik dat het juist noodzaak is om discussies uit te lokken. Mijn laatste stuk op deze site werd niet door iedereen gewaardeerd. Prima, fijn zelfs. Maar het is gepubliceerd en daar ben ik blij om. Het is een stukje van mezelf en ik verloochen mezelf niet.

Het is makkelijk om mee te gaan in de gedachtengang van je tegenstanders en daar je product of dienst op aan te passen. Maar stel jezelf dan deze vraag: ‘doe ik nog wat ik leuk vind en wat ik voor ogen had toen ik begon?’ Als je hier nee op antwoordt, dan is ondernemen in de cratieve sector niet voor jou is weggelegd en zul je opgaan in de kleurloze massa van nee-schudders en gevangen geesten

Creatieve mensen zijn juist onderscheidend en opvallend. Zij komen met hun kop boven het spreekwoordelijke maaiveld. Dat is goed en dat moet ook als je het mij vraagt. Het is dan ook wel logisch dat je geraakt wordt door wat mensen naar je gooien. De kunst is te blijven staan. Als je blijft staan en gelooft in je eigen kracht, dan gaat de kleurloze massa dat vanzelf ook doen.

Deze column is ook te vinden op Creatief Zuid.

3 Comments

 1. Beantwoorden Roy Pellikaan

  Veelal wordt creativiteit de kop ingedrukt, onder het mom: “Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg.” Ik zeg: Neen! Het dient beloond te worden. En ach, als iemand het niet met je eens is, des te beter. Discussie (en het voer hiertoe) houdt het leven juist in beweging. Zeker als je, net als jij en ik, aanstaand journalist bent!

 2. Beantwoorden Dennis Gerritse

  Beste Youssef,

  Complimenten voor je artikel. Als schrijver van beroep zie ik weliswaar nog wat taalkundige verbeterpunten, maar je inhoudelijke punten vind ik volledig kloppen.

  Uit ervaring zeg ik, laat de wereld je voor gek verklaren. Als je doorzet en goed bent in wat je doet, kom je er vanzelf. Zo is onze onderneming ook begonnen.

  Wel zou ik je voor willen stellen om andere mensen en bedrijven ook input te laten schrijven, waarom niet? Moet natuurlijk geen reclame zijn, maar zolang de inhoud goed is, is uitwisseling van informatie en columns wat mij betreft altijd een goed idee; zo bouw je netwerk op.

  Aangezien goed voorbeeld goed doet volgen: mag ik je uitnodigen om een column te schrijven op onze nieuwe Founding Translate website? Deze wordt landelijk onder de aandacht gebracht en is een Nederlands vertaalbureau.

  Een algehele richting kunnen we in overleg bespreken, daarbinnen heb je een redelijke carte blanche wat je neer wilt zetten. Ik hoor het wel.

  • Beantwoorden Youssef Zerrouk

   Dennis,

   Bedankt voor je reactie en input op mijn blog.

   Het lijkt mij een goed idee om eens een kop koffie te drinken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *