Brandweer rukt uit

TILBURG – Een pand aan de Dongenseweg in Tilburg is zaterdagnacht rond halfeen geheel verloren gegaan na een uitslaande brand. Het pand was niet bewoond maar er zat wel een verzameling bijen in. Imker Ton de Volder (70) is er kapot van, zegt hij tegen Omroep Brabant.

De brand werd gemeld als schoorsteenbrand, maar al snel bleek het hele pand in lichterlaaie te staan. De brandweer bestreed het vuur met twee tankautospuiten en een hoogwerker, maar er was geen redden meer aan. Er vielen geen gewonden. Hoeveel bijen er verloren gingen, is onbekend. Het grootste gedeelte van de insecten zat buiten en bleef gespaard. De politie sloot de Dongeseweg in twee richtingen voor alle verkeer af.

‘De boel in de fik gestoken’
Imker Ton de Volder staat er sip bij te kijken. Hij is de schade aan het opmaken nadat hij zijn levenswerk zaterdagnacht in vlammen zag opgaan. De Volder meent dat de brand is aangestoken, mede omdat er geen gas en licht meer in het pand aanwezig is. “Ze hebben hier al wel honderd keer ingebroken”, zegt de Volder. “Deze keer konden ze er niet inkomen en hebben daarom maar besloten de boel in de fik te steken.”

Ton de Volder is één van de grootste imkers van Nederland en is al meer dan 25 jaar met bijen in de weer. Hij verhuurt voornamelijk bijenvolkeren aan fruittelers in de wijde omgeving. Tweehonderd heeft hij er, waarvan er zaterdag vijftig op het terrein stonden. Ieder ‘volk’ bevat zo’n twintigduizend bijen.

Onverteerbaar
De Volder had enigszins geluk dat het merendeel van zijn bijen buiten stond. Wel gingen er een hele hoop bijenkasten en een partij van vijfhonderd kilo van de fijnste bijenwas verloren.”Dat er regelmatig iets gestolen werd, heb ik al lang voor lief genomen, maar dat ze nu mijn levenswerk in de fik hebben gestoken, vind ik echt onverteerbaar.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *