Still uit video op YouTube

WIJK EN AALBURG – De daders die woensdag het echtpaar Schouten in Wijk en Aalburg overvielen, staan op camera. Slachtoffers Joop en Jannie Schouten besloten om de beelden op internet te zetten. “Ik wil dat die jongens de beelden zien zodat ze weten dat ik een camera heb. Dan ga ik ervan uit dat ze niet nog een keer komen”, zegt Joop tegen Omroep Brabant.

Schouten zette de beelden van de overval op zijn woning aan de Oude Kerkstraat op YouTube. Dat deed hij nadat hij ze aan de politie had laten zien. “Ik had ze ook op Facebook gezet, maar daar zijn ze vrij snel verwijderd.”

Schouten weet nog precies wat er die avond gebeurde. “Ik zat alleen beneden tv te kijken. Mijn vrouw stond boven onder de douche, toen er rond halfelf werd aangebeld. Het gebeurt wel vaker dat er ’s avonds mensen aan de deur staan dus ik zocht er niets vreemds achter.”

‘Ik stak hem in zijn been’
“Voordat ik het wist kreeg ik een pistool tegen mijn hoofd gedrukt en werd er om geld geschreeuwd. De tweede overvaller schoot naar binnen en greep me bij de keel. Hij maaide me neer en ging bovenop me zitten. Hij had een mes in zijn handen en drukte die tegen mijn borst. Ik weet niet meer hoe, maar ik pakte zijn mes af en stak hem meerdere keren in zijn been en onderbuik.”

Terwijl een van de daders met Schouten lag te worstelen, ging de man met het pistool de trap op. Daar trof hij de vrouw aan. “De dader riep: ‘er is nog iemand’ en hij greep mijn vrouw en plakte haar mond en ogen af”, zegt Schouten. “Op een gegeven moment bewoog ze niet meer. Daar ben ik heel erg van geschrokken.”

Schreeuwen en gillen
Schouten dacht dat zijn uren geteld waren. “Toen ik dat pistool zag, dacht ik dat het over was met ons. Ik dacht de hele tijd: ik moet naar buiten zien te komen’. Met een smoes lokte ik de jongens mee naar de garage, ik zei dat daar het geld lag. Ik werd bij de keel gegrepen en mee naar buiten gesleurd. Buiten begon ik zo hard mogelijk te schreeuwen en te gillen. Dat maakte indruk op ze want ze vluchtten meteen.

Volgens Schouten neemt de politie de zaak hoog op. “Ik verwacht dat de politie snel met een doorbraak komt. Er lag ten slotte overal bloed. Zowel van mij als van de jongen die ik stak. Niet alleen in ons huis lag bloed, ook buiten lag een heel spoor. Je kon zo wat de hele vluchtroute zien.”

Voor het echtpaar was woensdagavond heel heftig. Ze krijgen veel steun van familie, vrienden en kennissen. “Door veel te praten, kunnen we het verwerken”, zegt Schouten. “Ik heb nog nooit gevochten, dit waren de drie meest heftige minuten die ik me kan herinneren.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *