TILBURG – Een klein, rond spiegeltje ligt op een met ‘twisted chocolate’, ‘strawberry daiquiri’ en ‘krokantjes van passievrucht’ opgemaakt bord. Op dat spiegeltje is een lijntje cacaopoeder gelegd, met daarnaast een rietje. “Om op te snuiven”, zegt Gijs van der Velden (30) met een brede glimlach. Van der Velden is eigenaar van cateringbedrijf Cookaholics in Tilburg. Zijn dessert is publiekstrekker van het evenement Tilburg Culinair dat van donderdag 22 tot en met zondag 25 september plaatsvond.

Witte tenten omringen het evenemententerrein. In deze tenten zitten vijftien deelnemende restaurants. Een blauwe loper geeft het geheel wat kleur. In het midden van het plein is een verhoging geplaatst met een overkapping. Vanaf die verhoging is een mooi zicht op de omringende tenten. Het is er zo druk, dat zich onderaan de trap een rij vormt. Een nors kijkende beveiligingsman, in pak voorzien van het welbekende vinkje, zorgt dat er een gematigde toestroom aan publiek is.

Naast een moderne en frisse uitstraling, voelt het ook wat deftig aan. Het is een komen en gaan van opgedirkte dames met luxe handtasjes en nette schoentjes. De heren houden vooral hun buik in en verschuilen zich achter hun designer zonnebrillen. Het is een culinair evenement is maar je komt hier vooral om te zien en gezien te worden.

Rilo Ravestein (32) neemt een slok van zijn biertje: “Het gaat niet eens om zien. Gezien wórden lijkt vooral onder vrouwen van middelbare leeftijd veel belangrijker. Plastisch chirurg Robert Schoemacher kent er volgens mij ook veel van. Het terrein is wel mooi aangekleed. Over de bediening valt niet te klagen. Maar ondanks het mooie weer hangt er eigenlijk geen sfeer.”

Van een crisis lijkt geen sprake te zijn. Bezoekers bestellen volop alle hapjes en drankjes die worden aangeboden. Er worden rondjes gegeven met de ‘troskes’ (betaalmuntjes) die €2,20 per stuk kosten.

Anja Brouwers (32) kijkt een beetje ongemakkelijk om zich heen. “Moet ik dit echt snuiven, of word ik voor de gek gehouden?” Ze besluit het er toch op te wagen. “Wauw, bijzonder. Je proeft de chocolade echt goed!” “En het voordeel is”, zegt Van der Velden, “als je morgen je boterham smeert, hoef je maar te niezen en je hebt gratis vlokken!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *